Plombă dentară – Obturație

Clinica stomatologica Imperial Dent dispune de tehnologii care reduc la minim durerea din timpul tratamentului de obturație dentară.

De ce se formează cariile dentare?

Cariile dentare de pe suprafata dintelui se formeaza, in general, datorita igienei deficitare, a dulciurilor, absentei de la stomatolog, insa acestea ca si cele care se afla in interiorul dintelui pot avea de multe ori cauze necunoscute ori genetice. Cariile trebuie curatate si obturate la timp pentru a nu avansa, ducand la tratamente de canal si extirpari ale nervului. Daca la obturarea canalelor intampinam probleme la nivelul radacinii dintelui, inseamna ca acolo exista o infectie care blocheaza tratamentul endodontic. In acest caz se va aplica un tratament chirurgical denumit rezectie apicala.

Când este necesară o plombă dentară (obturație din compozit fotopolimerizabil)?

Unele carii nu se pot observa decat de catre medicul dentist care va controla starea sanatatii dentare cu trusa specifica consultului de specialitate. Daca decide sa va faca obturatie din compozit (asa-numita plomba dentară) va incepe prin a curata tesutul si zona infectata, apoi adauga compozitul fotopolimerizabil de culoarea dintelui.

Este indicat ca plombele si /sau lucrarile dentare sa le puneti numai dupa ce initial v-ati detartrat si albit dintii (deci dupa detartraj și albire dentara), pentru că, odată pusă, plomba nu isi mai schimba culoarea si aceasta va ramane diferita fata de cea a dintilor.

Care este avantajul obturațiilor din compozit?

Obturatia din compozit fotopolimerizabil este de fapt ceea ce numim in termeni populari plomba dentara. Daca tratamentul de canal (obturatia de canal) a fost finalizat urmeaza plomba (obturatia din compozit) care are avantaje foarte mari in comparatie cu plombele dentare clasice (mai vechi):

  • obturatiile din compozit se pot alege dupa culoarea dintelui, deci au o estetica dentara de invidiat
  • nu se face deosebirea intre dintele natural sanatos si plomba
  • se fotopolimerizeaza cu lampa si se finiseaza usor
  • au o durata de viata destul de mare
  • daca tratamentele de canal au fost facute corespunzator, materialul este tolerat fara probleme de organism

Ce tipuri de plombe dentare există?

  • Inlay-uri si Onlay-uri din portelan – plombe care se obtin prin procesare in laboratorul dentar, sunt rezistente si de lunga durata, estetice si putin mai costisitoare decat celelalte (mai ales pentru ca se realizeaza direct in laboratorul dentar prin proceduri speciale)
  • Obturatiile din rasini compozite – Rasinile compozite reprezinta o imbinare cu plastic special de culoarea dintelui, umplut cu dioxid de siliciu (sticla). Aceste compozite dentare au fost imbunatatite semnificativ in ulimii ani si sunt aplicate cu succes pe orice dinte. Compozitele sunt utilizate atat in restaurarea dintilor afectati de carii cat si in cosmetizarea danturii,  prin schimbarea culorii dintelui sau prin remodelarea dintilor cu forme defectoase. Nu sunt cunoscute riscuri privind sanatatea, daca se aplica plomba  din compozit. Plombele din rasini compozite sunt alternativa la plombele traditionale din metal, care nu se mai utilizeaza. Plombele dintilor colorate astfel incat sa arate ca dintii naturali sunt cunoscute ca plombe din rasini compozite si sunt realizate din rasini dentare. Plombele din rasini compozite sunt foarte apreciate atat de catre medici, cat si de catre pacienti – atat pentru rezistenta si durata, cat si pentru estetica dentara pe care o confera.
  • Obturatiile de amalgam sau plombele din amalgam (denumite si plombe argintii) reprezinta o imbinare intre mercur lichid si bucati de argint de mici dimensiuni ori diverse metale, cum este cupru, zinc, staniu. Amalgamul nu este cel mai indicat din cauza proprietatilor sale. Acesta se contracta si se dilata la temperaturi extreme, avand tendinta de fracturare (de asemenea contin mercur, deci este in discutie faptul ca prezinta toxicitate). Obturatiile de amalgam nu se practica in cadrul clinicii stomatologice Imperial Dent. 

Pașii următori pentru o obturație – plombă dentară


Loading...

Stresul si in general activitatea din media pot aduce probleme ale danturii. In momentul in care o clinica iti ofera o atmosfera si servicii medicale la nivel occidental, este mult mai usor sa ai grija de sanatatea ta dentara. Nu trebuie sa ajungi in strainatate atat timp cat gasesti calitatea si in Romania. (Roxana Ionescu)